Rakan-rakan Telordibasuh

Menu baru

Thursday, December 29, 2011

How to: Rename files sekali banyak


Ok kali ni cighu akan tunjukkan cara PALING mudah untuk renamekan files yg banyak sekali buat jer..paham x ayat cighu tu? erm lantak la. asalkan maksud sampai..haha

Selalunya berguna lepas kita transfer dr digital camera ke computer. Files2 yg banyak tu seperti DSC00221.jpg, DSC00221.jpg, DSC00222.jpg, DSC00223.jpg, DSC00224.jpg akan kite renamekan ke nama yg di ingini mengikut turutan namanya..err..paham lg ke x ni? ok maksudnya ia akan menjadi seperti cucimata(1).jpg, cucimata(2).jpg, cucimata(3).jpg, cucimata(4).jpg

Teknik yang akan digunakan hanya menggunakan Windows File Explorer. Caranya ialah:
1. Select semua files yg kita nak renamekan tu
2. right click kt salah satu file name tersebut atau tekan F2
3. tuliskan teks yg dingin ni(x semua teks dibenarkan cthnya simbol)
4. enter
5. tada..

Mudahkan. Selamat mencuba :)

Namun begitu banyak lagi application2 di luar sana yg boleh digunakan cthnya Adobe Bridge, Batch File Renamer, Adobe Lightroom, Automator(Mac user)..

6 comments:

belia bangkit said...

nk kene beli kamera dlu la ni, br bleh ikt tutorial ni..haha

ZaroL said...

Terbaik wokkk !!

RedVixen said...

ohh! f2 rupenye! thanks!!

nazalya said...

ini sgt berguna.. tengkiu2..

epalejau said...

ehm..epal buat macam biasa je..
- select all
- right click
- rename

kalo da rename sebijik, yang lain2 otometik akan renamed jugak camtu ikut urutan :)

Xeera Nazira said...

memang selalu buat camni pun sebelum ni. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...