Rakan-rakan Telordibasuh

Menu baru

Tuesday, June 7, 2011

Ini mainan ke orang betul?

Ehh.. Ini mainan ke orang betul? Ini adalah gambar orang betul bukan mainan ya. Gambar ini diambil dengan menggunakan teknik fotografi yang dinamakan Tilt-shift. Apa itu Tilt-shift? Entah, Telor pun tak tahu. heheheh.

Kalau mengikut apa yang telor baca kat internet, Tilt-shift adalah satu teknik fotografi di mana lensa kamera yang mempunya fungsi Tilt-shift akan dimanipulasi supaya sesebuah subjek bersaiz sebenar akan kelihatan seperti model miniatur di dalam gambar. Untuk menambah kesan miniatur yang lebih baik, gambar subjek hendaklah diambil dari sudut tinggi terutamanya dari udara. Ini mencipta ilusi seperti kita sedang memandang model miniatur.

Errr.. Paham tak nie? Mesti tak kan. Dah agak dah. hehehe. Takpe. Jangan risau. Telor pun same juga tak paham :)














21 comments:

Dieba Azman said...

wow! siyes nampak cam replika, tomey je manusia2 dalam pic ni

Dieba Azman said...

wow! siyes nampak cam replika, tomey je manusia2 dalam pic ni

QaRr JaliL said...

haha..comel la telor ni..sume tak tahu sume x paham..

pwincess Lov3y dOv3y said...

haah la..mmg nampak cam replika..

ohh ddy said...

smart la. :)

buSuk said...

ohhsemmm!!!

mcm ni lah said...

terer sungguh teknik photoshop ni,,. nampak mcm replika mini

RedVixen said...

wah! santekk! sebijik cam miniatur!

Encik Amie said...

manis gila.

blog-tips-kurus said...

marvellous!! marvellous!!
(sila tiru gaya kawan Upin Ipin tu)

*teknologi yang hebat. :-)

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

uishh...canggihhh....like like..hehehe

Awan Biru said...

Oh, rupa-rupanya begini hasilnya menggunakan efek miniature. Cantik jugakan.

sitihalisa said...

canteknya. siyes boleh tertipuuu. ta nampak macam benda hidup langsung.

amna said...

ada yang nampak real dan ada yang cm replika... nice!

cantekk said...

mmg nmpk mcm menan ;-D
phuhh terel la photographer ni...

alieavea said...

agak2 r...betul ker neh gamba org sbnr...mmg giler kewlll dowh

syufaa said...

ouhhhh..cool!
tp klau syufa amek gmbr..
mmg suke guna teknik ni..
cantekkk.. :)

Mila Ahmad said...

cumell semua..

Dewi's Artwork Station said...

kalau bole biasa org nk gmba tipu jadi mcm BETUL.. ni da terbalik >.<

taoslayerz said...

style gler la... mpk cam minatur2 kecik comel jer

sicomot-comel said...

comelnyee...

nk beli patung2 manusia kecik tu boleh??
hahaha..
macam boleh jek (T____T)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...