Rakan-rakan Telordibasuh

Menu baru

Sunday, July 31, 2011

How to: Letak FAVICON di blog

Hari ni cikgu telor nk ajar mcm mane nk letak favicon kt blog. Oh sebelum tu, favicon ini ialah icon yang diletakkan pada sebelah alamat url kat atas tu. Sesetengah website menganggap favicon ni amat penting sebagai "visual indicator" untuk memudahkan visitors untuk mengenalpasti sesebuah laman web tersebut.

Website http://www.favicon.cc adalah wesbite yang blog telordibasuh guna untuk jadikan image sebagai favicon. Terdapat 2 cara untuk membuat favicon iaitu, buat sendiri dr website ni guna tools yang diberi atau jadikan image yg sedia ada sebagai favicon. Cikgu akan ajar cara yang kedua iaitu upload dari image yang sedia ada.


1. Klick kat "import image"

2. Import image yang disukai dan upload
3. Tada..siap dengan preview sekali :) Kalau seronok ngn icon tu, "download favicon"

4. Masuk kt dashboard blogger dan klik tab "design". Nampak tak bahagian Favicon tu? Hah skang klik kat edit dan upload. Nanti dia jadila tu. Mungkin sesetengah browser agak lambat sikit untuk nampak perubahan ni. Tapi dia akan keluar nnt . Selamat Mencuba


9 comments:

hana said...

hahah..
baru tahu pasal favicon...
terima kasih..
=D

Firestarter said...

wah..thx2..
sgt2 membantu

:)

haadziq said...

wallawei..
syukran..=)

siGADISbiruMUDA :) said...

na wat 1 gak la :D
cumel kn lau ade favicon ni ^.^
heee

K I E R A said...

Bagus ni.
Thanks :)

Athirah Sazale ^_^ said...

err...sedikit blurr...btw..favicon tu ape bende...sorry..tk phm..

| telOrDigOreng | said...

favicon tu icon kecik kt sebelah alamat url browser kite. contoh kalau kite buka google.com sebelah url tu ade icon "g" kan.tu namenye favicon(favourite icon)

Nana Hussin said...

saya guna google crome .. memang lambat muncul eh favicon ni?? siap wat bnyak kali ag haa ..

Putera Ashraaf Rooney said...

Terbaekkk lah,,, mmg berguna ilmu yang tuan bagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...